Annons

Annons

Nordiska EM-framgångar – bilarna byggda i Borlänge

Sverige och Norden har Europas bästa förare i dragracing i år.
Finalen i EM är nu avgjord och tävlingen arrangerades traditionsenligt på Santa Pod Raceway i England.

Serieledande Michael Gullqvist, Hässelby, tog som väntat hem EM-vinsten i klassen pro modified.
För Borlänge-föraren Mats Eriksson var det ingen bra helg resultatmässigt, då han slogs ut i första rundan av engelsmannen Andy Robinson.

Mats fick i alla fall till tre jämna kvalsvängar under helgen där han som bäst körde på 6,18 sekunder, vilket dock ligger långt ifrån personbästat 5,98.
– Jag visste att jag inte hade en chans på en bra placering i EM. Men vi ville göra ett försök att få bilen att gå någorlunda bra efter en säsong som gått lite upp och ner. Det lyckades vi med, men vi var långt ifrån de fem sekundersrepor som vi önskade. Vi hamnade trots allt på en sjätteplats totalt i EM i år och det får vi väl vara nöjda med.
– Nu satsar vi på nästa säsong istället. Vi har en del idéer på uppgradering av bilen och nu sätter vi fokus på det, säger Mats Eriksson.
Det fanns däremot andra klasser som Eriksson hade framgång i under EM.
I top fuel dragster vann norske Thomas Nataas med det danska teamet Andersen bakom sig och på en andra plats kom Anita Mäkelä från Finland. Båda deras bilar är byggda på Mats Erikssons företag i Borlänge. En riktig nordisk union med Borlänge i centrum.

Det skrevs även historia i top methahol funny car, då 24-årige Jonnie Lindberg från Upplands Väsby toppade sitt eget europarekord från Tierp Arena för ett par veckor sedan. Detta genom att köra på 5,42 sekunder/426,56 kilometer/timmen, vilket är den snabbaste tiden i hela världen just nu i klassen.
I och med detta knep Jonnie Lindberg även EM-titeln, framför veteranen Leif Andreasson från Solna och Adam Flamholc från Malmö, som ledde EM inför finalen men som valde att köra ADRL-mästerskapen i pro modified i USA i stället denna helg.

Sverige kan även stoltsera med att ha Europas snabbaste pro stock bike-förare.
Endast 18 år ung har Elvira Karlsson från Storvreta korsat gränsen som så många av hennes motståndare har suktat efter. I helgen körde hon nämligen under sju sekunder på sin motorcykel, närmare bestämt 6,998 sekunder/299,08 kilometer/timme, och blev totaltvåa i EM.
Men andra ord så har Sverige de främsta förarna i Europa just nu när det gäller dragracing.