Spanske Hondaföraren Marc Marquez slutade trea i söndagens MotoGP på Valencia-banan, och blev därmed den yngste MotoGP-mästaren någonsin under hans rookie-säsong. Racet vanns för övrigt av Yamahaföraren Jorge Lorenzo, som blev tvåa mästerskapet. Hondaföraren Dani Pedrosa kom trea i racet och mästerskapet.

Marc Marquez, som startade från pole position, delade pallen med teamkamraten Dani Pedrosa då racesegern gick till avgående MotoGP-mästaren Jorge Lorenzo.

018Valencia13 RMgp_XXX_0747

Efter att redan korats till den yngste MotoGP-segraren och pole-föraren och registrerat mängder av andra rekord, blir Marquez nu även den yngste världsmästaren i kungaklassen någonsin och övertar manteln ifrån Freddie Spencer.

Samtidigt blir 20-åringen från spanska Cervera, Catalunyas första rookie- världsmästare på 35 år, och följer i Kenny Roberts fotspår från år 1978.

018Valencia13 RMgp_XXX_7661

Lorenzo gjorde sin plan klar under öppningsvarvet. Efter att ha forcerat upp till ledning försökte 2010 och 2012 års titel-vinnare att sänka tempot en aning, med Pedrosa före Marquez, Alvaro Bautista ( GO & FUN Honda Gresini ) och Valentino Rossi ( Yamaha Factory Racing ). Efter ett antal spännande ögonblick tog sig Pedrosa om Lorenzo, som sedan blev utpressad av Lorenzo vid Doohan-kurvan och Marquez passade på att ta över ledningen.

018Valencia13 RMgp_XXX_7832

Lorenzo återtog topplaceringen bara ett varv senare, medan Bautista pressade Rossi innan han tappade till femte samtidigt som Pedrosa avancerade till tredje plats innan han snart blev framsläppt av Marquez. Fullt medveten om att Marquez högst sannolikt skulle ta sig i mål och bli världsmästare ökade Lorenzo tempot en aning för att vinna för åttonde gången i år ( vilket är två fler segrar än Marquez ) med nästan fyra sekunder. Pedrosa vann sin 13e pallplats för säsongen, medan Marquez säkrade MotoGP-titeln med en komfortabel tredjeplats.

Racet avslutades Rossi på fjärde plats, före Bautista medan Stefan Bradl slutade sexa före Bradley Smith, Nicky Hayden ( i sin sista tävling i Ducatis fabriksteam), Andrea Dovizioso och Michele Pirro. Aleix Espargaró avslutade på elfte plats medan Cal Crutchlow kraschade ut ur sitt sista Grand Prix med Tech3.

Uppmärksamheten vänds nu till försäsongstesterna på Valencia, med början idag (måndag). 2014 års MotoGP-säsong inleds i Qatar under söndagen den 23 mars, och då kommer Marc Marquez rubrik till start på Losail International Circuit som den 26:e världsmästaren i roadracingens kungaklass.