Thomas Andersson Lundberg och Mikael Andersson har kört hem många priser på tävlingar runtom i Europa. Foto: SVT

Far och son utmanar Europaeliten i sidovagn

Uppdaterad
Publicerad

En familj från Skara gör avtryck i motorsportvärlden. Pappa Thomas Andersson Lundberg och sonen Mikael Andersson tävlar mot Europas allra bästa i motorcykel med sidovagn, och trots att man betalar allt ur egen ficka radar man upp framgångar runtom i Europa.

– 28, 29, 30, mumlar Thomas Andersson Lundberg medan handen sveper över pokalsamlingen i huset utanför Skara.

– Det är närmare 40 pallplatser på fyra säsonger. Det känns ju rätt bra, säger han till slut med ett skratt.

Att det skulle gå så bra hade ingen räknat med. Thomas Andersson Lundberg hade visserligen tävlat i speedway tidigare i livet, men att han skulle tävla i de högsta klasserna i motorcykel med sidovagn fanns inte med i beräkningarna när sonen Mikael erbjöd sig att vara ”burkslav”, alltså den som sitter i sidovagnen och ger motvikt i kurvorna, så att cykeln håller sig kvar på banan.

Då hade de båda hängt ihop i garaget sedan länge.

Uppväxt i garaget

– Micke har varit med mig i speedwaydepån sedan han var liten pojk. Jag hade ju ingen hjälp på den tiden heller. Han fick vara med och putta igång mig, smörja kedjan och fylla på bränsle, säger Thomas Andersson Lundberg.

Mycket tid går åt till att skriva på motorcykeln i garaget. Foto: SVT

Erfarenheterna från speedwaydepån har varit viktig för sonen Mikael Andersson.

– Det har varit bland det bästa jag kunnat få uppleva. Det är min personlighet, det som är jag. Motorer, cyklar, bilar, säger han.

Ojämn ekonomisk kamp

Första året kom de sexa i cupen International sidecar trophy, men i år hade man slipat formen och kom tvåa. Kampen mot övriga ekipage i Europa kan dock vara ojämn. Många har företag och sponsorer i ryggen, medan skaraborgarna betalar det mesta själva.

– Vi har inga sponsorer utan kör allt ur egen portmonnä. Det är tufft, säger Thomas Andersson Lundberg.

– Man får offra familjelivet, mycket tid hemifrån. Det går åt mycket tid att skruva och dona och ha sig. Men man har riktigt kul när det väl går bra, säger Mikael Andersson.

Varför är det värt det, kan du utveckla det?

Det är ju äran i det stora hela. Man behöver inte gå och grunna på om man aldrig kommer bli något, utan om man bara lägger manken till så kan man bli något.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.