Experten: ”Hoppas att Marcus Ericsson kör Formel 1 nästa år”

Ska man tro alla rykten som cirkulerar på internet just nu kan Abu Dhabis GP kanske bli Marcus Ericssons sista i Formel 1.

Anledningen kan vara att Ferrari-chefen Sergio Marchionne kanske har fått igenom sina krav: att motorn nästa år ska heta Alfa Romeo men det är en Ferrari. Mer eller mindre klart är redan att Ferrari-junioren Charles Leclerc kommer att sitta i en av Sauberbilarna. Enligt ryktet är Marchionnes krav att den andre junioren ska köra den andra och han heter Antonio Giovinazzi.

Enligt icke bekräftade uppgifter vill Saubers teamchef Frédéric Vasseur ha ett närmare samarbete med Ferrari. Det har kanske Marchionne gått med på, men som sagt ställt sina krav. Han har i mer än två år pratat om att han vill att Alfa ska komma tillbaka till Formel 1. En som vann VM 1951 med en Alfetta var till exempel legenden Juan Manuel Fangio.

– Märket kan bli språngbrädan för unga italienska förare och vi har de bästa, säger Marchionne.

Ingen inblandad vill kommentera ryktet.

– Vi måste bestämma oss vem som kör för oss senast till veckan innan första testen 2018, säger Vasseur.

Andra påstår att ett besked kommer den här helgen. Och Marcus?

I Formel 1 får du aldrig känna dig säker förrän du har skrivit under ett kontrakt.

Jag hoppas att ryktena inte stämmer och att Marcus kör Formel 1 nästa år.

Så för Marcus står kanske mycket på spel i finalen för säsongen 2017.

Hans sista chans att äntligen få poäng och han skulle vara värd det. Det har varit ett år fullt av motgångar. Dels för att bilen inte varit den bästa, dels för att Ferrarimotorn är ett år gammal och då är det inte lätt att hänga med. Men Marcus har också gjort ett par misstag. Ingen kritik för det tillhör vardagen för en racerförare och det såg vi ju i kvalet i Brasilien där Lewis Hamilton kraschade på sitt första flygande varv.

Lewis är den nye världsmästaren. Officiellt blir han inte utnämnd förrän Fia:s stora gala i december då han får ta emot pokalen, som har fått en liten buckla under året som Nico Rosberg haft den.

Den var också försvunnen i fem dagar.

– Jag var tvungen att skicka den med posten men med största säkerhet till Goodwood och den kom inte fram. Ingen visste var den fanns och först efter fem dagar dök den upp igen. Det värsta jag någonsin upplevt, berättar Nico.

– När den kom tillbaka till Fia fick jag ett meddelande och de undrade vad jag gjort för pokalen hade fått en buckla. Jag har ingen aning vad som hänt men har bett om ursäkt.

Fia kommer säkert att fixa det så att Lewis får en hel pokal vid prisutdelningen i Paris.

En liten final är det också mellan Sebastian Vettel och Valtteri Bottas. Bägge kör om vice titeln. Tysken har kört in 22 poäng mer än Valtteri och har den största chansen. En klen tröst för Sebastian som ju ledde VM-tabellen de första tolv loppen men förlorade förstaplatsen i Italien och sedan aldrig kunde ta tillbaka den.

Jag måste erkänna att jag inte kan mycket om E-sport som är otroligt populärt. Eller rättare sagt absolut ingenting.

För några veckor sedan satt 80.000 åskådare, alla unga, i Pekings fullsatta Olympia stadion och följde upphetsat finalen i kult-videospelet League of Legends. 40 miljoner fans följde spelet via lifestream. Det var den största E-sportfesten någonsin. Vann gjorde det koreanska teamet Samsung Galaxy för femte gången och de inkasserade fem miljoner euro i prispengar.

Det handlar alltså inte bara om spel utan också om mycket pengar. Mest har tysken Kuro ”KuroKy” Salehi Takhasomi tjänat. När han vann VM i Dota 2 blev han också den E-sportare som tjänat mest – 2.930.182 euro är hans sammanlagda prispott. 25 åringen är också lagkapten för Team Liquid.

När de nya kommersiella ägarna till F1 började titta på andra sätt att göra sporten mer populär bland en ny generation var just E-sport det första man tänkte på. Något som Bernie Ecclestone inte var det minsta intresserad av. Berömd eller rättare sagt beryktad är ju hans kommentar att han inte vill ha några ungdomar på läktarna eftersom de inte har råd att köpa en Rolex-klocka. Han ville bara se de som kunde köpa en 0 det vill säga den äldre generation.

Liberty Media vill ha den nya generationen och därför startade man en F1-tävling i E-sport som lockade till sig smått otroliga 64.000 deltagare. I den digitala världen har man kört träning och kval och den här helgen i Abu Dhabi kommer man att köra finalen över tre lopp: Montreal, Spa och Yas Marina och kora en mästare på lördag. Tyvärr finns ingen svensk med i finalen.

Låt mig hoppa över till något helt annat men som på sätt och vis har något gemensamt med formel 1. Friidrott.

IAAF:s ordförande Sebastian Coe är också smått nervös att den unga generationen inte kommer till tävlingarna. Varför? Usain Bolt, den största stjärnan på många år, och Mo Farah har slutat. De var utan tvekan de två som drog publiken till arenorna. Mo ska visserligen fortsätta att springa maraton men det är inte samma sak som att springa 5 000 eller 10 000 meter på en stadio inför jublande åskådare.

Nu vill Coe också ändra och har flera förslag.

– Vi måste vara radikala, säger han till The Guardian.

Han tycker bland annat att man ska ha möjlighet att ha banor som bara är 300 meter långa och undrar varför man måste ha permanenta banor på 400 meter.

– Kortar vi det till 300 kan vi ha tävlingar nästan överallt. Till exempel på en fotbollsarena.

Så bägge sporterna gör allt för att locka en ny generation till läktarna med olika förändringar.

IAAF och Liberty Media vill också att tävlingen och konkurrensen ska stå i centrum. Rekord är självklart intressanta men ska inte vara det som är det viktigaste. Det är ju bara siffror.

Många av dem som sitter på läktaren under ett F1-lopp är inte intresserad av topphastigheten. De vill se kamp man mot man och samma gäller i friidrott. Oavsett distans: ett gäng som ligger tätt ihop när man närmar sig målet.

En annan sak som man vill är att idrottarna och förarna blir mer uppmärksammade genom att ha en egen åsikt och att de tar över när de kommer in i ett rum. När det gäller åsikt är faktiskt Lewis Hamilton en förebild. Man kan gilla vad han säger eller gör eller inte men via sociala media följer miljoner fans upptåg och läser hans kommentarer. Finns ett par förare till. Kevin Magnussen kallas nu för F1:s bad boy efter ett par gliringar som gick under bältet riktat mot en annan förare. Så i sporten har vi nu både The God One, Lewis, The Bad One, Kevin. Vem skall bli The Ugly One?

Det skulle verkligen inte skada något eller något om förarna slutade med att vara så blyga med sina kommentarer till vad de tycker. Som Max Verstappen eller den trefaldige mästaren Niki Lauda, som alltid säger vad han tänker.

Cole säger att han varit på många presskonferenser men är inte helt säker på vad han sett.

– Bjuder du verkligen på dig själv, när det gäller insikt och tillgänglighet.

Och engelsmannen avslutar med en slutsats som gäller för både friidrott och Formel 1.

– Vi är i underhållningsbranschen.