Folkrace på vinterväglag satte startrekord

Uppdaterad
Publicerad

Idag kördes den andra deltävlingen i Lindströms Snow Cup 2018 i Hällefors och enligt arrangören Totto Höök slog tävlingen rekord i deltagarantal.

– En vintersprint och vi har nästan 100 startande, det har jag aldrig hört talas om i de här trakterna.

Första start i sprinttävlingen gick av stapeln vid 11-tiden och tävlingen körs under hela dagen, även när mörkret faller på. Ett hundratal tävlande var registrerade till start, ett ovanligt högt antal.

– Förra året var det totalt 63 startande på två tävlingar, i år är det 173. Så det känns som att intresset ökar här i området i alla fall. Och hundra startande på en vintersprint, det finns inte – det är unikt!, säger arrangören och deltagaren Totto Höök.

Totto Höök är arrangör och deltagare. Foto: Thomas Wedin/SVT

”Stark gemenskap”

Han har kört och arrangerat folkrace i 30 år och även hans frun och deras två döttrar kör.

– Det är en stark gemenskap. Lur i garaget, bilbygge och annat. Det är det roligaste jag vet, säger han.

Ola Melin var en av deltagarna i dagens race och även han har hållit på länge. Han har varit aktiv sedan 80-talet och gjorde en come back 2016 efter en paus på 21 år.

Ola Melin har sysslat med folkrace från och till sedan 80-talet. Foto: Thomas Wedin/SVT

Dagens första runda är han ganska nöjd med.

– Det gick hyfsat med tanke på att jag inte kört på länge och att det är min första vintertävling på evigheter. Materialet är det inget fel på, utan det är föraren som är lite rostig, skrattar han.

”Fortsätter så länge det är roligt”

Även för honom är gemenskapen en viktig del i folkrace.

– Vi delar kunskap och hjälper varandra. Sen är vi ute i naturen så det blir frilufts trots att vi leker med bilar. Jag kommer hålla på så länge det är roligt.

Både herrar och damer

Och intresset för folkrace verkar vända uppåt.

– Återväxten ser ganska bra ut och bra arrangemang lockar ju fler. Jag tycker det är kul att det är så många tjejer i juniorklassen och damer i mixade klassen. I mixade klassen är det ungefär 50/50 och i juniorklassen brukar det vara runt 50/50. Det är jag nästan mest nöjd med idag, säger Totto Höök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.