Tisdag 10/12 16:03    

Supermono
2006-04-30, Roadracing, Ring Knutstorp

Tomas Tallkvist, Tallis-KTM, i vänstern uppför backen.

I sedvanligt oförutsägbart (eller kanske förutsägbart föränderligt) aprilväder begicks debuten i årets cup för encylindriga fyrtaktsmotorcyklar på Ring Knutstorp utanför Helsingborg i Skåne. Arrangörer var danska Classic RoadRacing Club och tävlingen var i övrigt deltävling 1 i den nordiska serien för classic roadracing. Förutom stånkorna och gammelhojarna fanns det två rookie-klasser på schemat.

Fredagen bestod av idel träningspass och vädret var helt ok, soligt med växlande molnighet, lite blåsigt och hyfsad värme. De arton supermonoförarna bestod till större delen av svenskar, men även några norrmän och danskar hade hittat dit. Inte alla som man förväntade sig var där, det är många som inte fått sina motorcyklar klara än, trots den långa vintern. Favoritskapet fick väl tilldelas Patrik Tidström och finske Tomas Tallkvist med Lars Carlsson som lite dark horse då hans motorcykels fjädringssystem modifierats en hel del inför årets säsong, så viss osäkerhet fanns hur det skulle påverka uppträdandet. Nu hade det blivit till det bättre, och problemen från förra året var därmed lösta, men en mindre spricka i topplocket gjorde att det läckte lite vatten så Lasse packade och åkte hem på lördagsförmiddagen.

Efter fredagens tidsträning hade Tallkvist pole med sin KTM minimono med Tidström som andra man. Trea var en överraskning; Martin Frandsen, en snabb dansk motardförare på en Yamaha. Fyra Björn Andersson och femma Mats Clementz. Lördagen var mycket kallare och ingen trodde att tiderna skulle förbättras, men faktum var att alla i täten sänkte sina varvtider utom Frandsen. Så startuppställningen inför eftermiddagens race var: 1 Tidström, 2 Tallkvist, 3 Andersson, 4 Frandsen, 5 Kolltveit. Vädret lyckades hålla sig, trots mörka moln, tills starten gick och enstaka stänk kom ner. Detta påverkade dock inte racet, men ganska omgående efter målgång började det regna mera. Starten togs av Tidström men Clementz kom snabbt från andra startled och var tvåa in i första sväng. Tallkvist missade starten och det tog ett par varv innan han kom ikapp och åkte förbi upp till andra plats. Även Björn Andersson åkte om Clementz och låg tvåa ett kort tag innan Tallkvist kom ångande. Tidström höll sin ledning i mål och det var ett ganska stabiliserat fält bakom honom.

Söndagen bjöd på ännu sämre väder, kallt och torrt på förmiddagen men vid lunchtid började det stänka och alla dagens heat kördes som wet race. I det våta föret skulle Frandsen ha ett övertag på sin Motard och mycket riktigt så tog han ledningen och stack ifrån direkt, vilt sladdande. Björn Andersson låg tvåa de inledande varven men blev omkörd på rakan av både Tidström och Tallkvist. Finnen satte genast av i jakt på dansken. Tomas kom ifatt och om och byggde upp en stabil ledning. Ett par varv från mål gick Frandsen omkull i vänstern efter hårnålen men kom upp igen precis före Tidström och Andersson. Tidström kom om motardföraren på rakan och blev tvåa i racet. Frandsen slutade trea före Andersson på Gileran. Mats Clementz bromsade omkull i slutet av rakan i jakt på fjärdeplaceringen.

Allt som allt en kall och blöt tävlingshelg, som varje år är lika efterlängtad men ändå kanske lite tidigt arrangerad.


Bilden får inte användas utan fotografens tillstånd.

Foto & Copyright

Lars Johnsson

http://www.pbase.com/larsjohnsson/sport


Din bild här
Jobbar du som fotograf?

Då är Aktuell Motorsport en utmärkt (och helt gratis) reklamplats för dig och din verksamhet.

Kontakta

för mer info.