Bäcklunds andra
2016-07-02, Midnattssolsrallyt

Midnattssolsrallyt 2016 fick en riktigt spännande avslutning, med en duell mellan Kenneth Bäcklund, Ford Escort, och Thomas Thelin, Porsche 911.

-Jag hade bestämt mig för att inte bli tvåa en gång till, säger Bäcklund som tog sin andra seger i en av norra Europas största historiska rallytävlingar.

Det såg ut att bli en promenadseger för snabbe Patrik Flodin, Ilsbo MK, och hans Volvo 242. Efter en något svajig inledning och plats 100 klättrade han under första etappen och kopplade ett ordentligt grepp på konkurrenterna under Etapp 2. Mats Jonsson, Forshaga MC, och Arne Rådström, Östmarks MFF, försökte kontra. Jonsson fick problem med växellådan på sin Mazda 323 och när Rådström tog i ordentligt slutade det med att han rullade med sin Volvo 242.

Det blev istället de gamla rallyrävarna Thomas Thelin, BMK Uddevalla, och Kenneth Bäcklund, Vara MK, som försökte ta upp jakten, men inför starten av Etapp 3 hade Flodin en betryggande ledning på 59 sekunder.

Redan på första sträckan av Etapp 3 tappade Flodin 27 sekunder, och på andra sträckan kom han inte i mål.

-Nej, topplockspackningen gav upp. Trist slut på ett riktigt roligt rally. Jag kommer igen nästa år, sa Flodin som debuterade både i historiska sammanhang och att köra utan noter i Midnattssolsrallyt.

De sista fyra sträckorna blev istället en riktig duell mellan Thelins Porsche och Bäcklunds Ford. Först på sista sträckan av det 780 kilometer och fyra dagar långa rallyt avgjordes det hela. Då låg Thelin i ledningen med 0,9 sekunder och båda tog i riktigt ordentligt på sista sträckan. Bästa tid fick Bäcklund som därmed kunde koras till vinnare med 4,5 sekunders marginal.

Bäcklund segrade 2010 och har kommit tvåa flera gånger sedan dess.

-Inför sista etappen hade jag bestämt mig: jag ville inte bli tvåa igen. Jag satte på nya gummin på bilen och körde så fort den gick, sa Bäcklund efter målgången.

-Midnattssolsrallyt är det tuffaste och roligaste historiska rallyt i Sverige, Nummer 1 ur de tävlandes synvinkel, och det känns riktigt bra att vinna, säger Bäcklund.

Bilden får inte användas utan fotografens tillstånd.

Foto & Copyright
KAK Midnattssolsrallyt

http://www.midnattssolsrallyt.com


Din bild här
Jobbar du som fotograf?

Då är Aktuell Motorsport en utmärkt (och helt gratis) reklamplats för dig och din verksamhet.

Kontakta

för mer info.