Regerande MotoGP-mästaren Jorge Lorenzo (Yamaha) körde till sig segern i söndagens våta MotoGP-lopp på Jerezbanan i Spanien efter att Marco Simoncelli (Honda) kraschade bort sin ledning. Dani Pedrosa (Honda) kom på andra plats medan Nicky Hayden (Ducati) kom trea.

Jorge Lorenzo startade från den främre raden och plockade åt sig 25 poäng i och med sin första seger för 2011 års säsong, med en segermarginal på 13.256 sekunder före han landsman. Och racet i sig var ett kaotiskt sådant som var oförutsägbart in i det sista.

Racet kördes under våta förhållanden, vilket gjorde banan mycket hal. Simoncelli såg ut att vara på väg mot sin första MotoGP-seger med tre sekunders fördel över Lorenzo. Då drabbades plötsligt italienaren av en otäck highsider.

Pedrosa, som hade gjort en trevande start på racet, lyckades komma tillbaka och var snart med om jakten på förstaplatsen. Ben Spies (Yamaha) körde om Pedrosa, upp till andraplatsen, men gjorde ett ödesdigert misstag och hamnade i gruset (och förlorade 20 poäng).

Det var samma historia för Colin Edwards (Yamaha) som på grund av Spies misstag, såg ut att vara på väg att ta en pallplats bakom Pedrosa. Men även han gjorde ett besök i grusfällan och kunde inte köra vidare. Det var slutligen Nicky Hayden som kom på tredje plats för att ta den första pallplatsen för Ducati den här säsongen och hans andra pallplats någonsin tillsammans med Ducati.

Qatar-segraren Casey Stoner (Honda) föll offer för ett misstag från Valentino Rossi (Ducati) som resulterade i att Stoner fick avsluta sitt race i förtid. Rossi som startade från 12:e plats, hade avancerat till fjärde plats i ett tidigt skede av racet och sedan gick han till attack mot tätgruppen. Efter att ha passerat Lorenzo, var Stoner hans nästa mål och när han gjorde sin manöver för att köra om australiensaren gjorde Rossi det på insidan och förlorade samtidigt kontrollen över sin Ducati, och drog med sig Stoner i fallet.

Därefter tvingades Casey Stoner bryta, medan Rossi kunde fortsätta för att slutligen köra till sig en femteplats och 11 poäng.