© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Tre segrar samma helg
för Kenneth Bäcklund

I helgen vann Kenneth Bäcklund inte mindre än tre segrar. Två SM-segrar och en EM-vinst. Snow Rally i trakterna runt Östersund var nämligen båda den andra och tredje SM-tävlingen i rally för året och samtidigt en deltävling i EM. Enligt SM-reglerna räknades varje dagsetapp som en SM-tävling, eftersom längden på specialsträckorna varje dag var ungefär lika långa som i en vanlig SM-tävling. Helgens två SM-segrar innebar också att Kenneth Bäcklund nu har vunnit inte mindre än 40 SM-tävlingar!

Enligt FIA:s reglemente är de topptrimmade WRC-bilarna inte längre deltaga i EM. Därför räknas dessa enbart in i SM och fick därför starta ungefär en halvtimma före själva EM-startfältet.

Snow Rally inleddes redan på fredagskvällen med ett publikprov på travbanan i Östersund inför en stor publik. Allra snabbast var Mats Thorszelius i en WRC-Corolla. Men Stig-Olov Walfridson var bara 2,3 sekunder efter på en total fjärdeplats, medan Kenneth Bäcklund var ytterligare 0,4 sekunder efter sin stallkamrat.

Lördagsetappen började i solsken, blåst och en temperatur strax över noll. Första sträckan var 15 kilometer lång på klassiska Grytans skjutfält i utkanten av Östersund. Kenneth Bäcklund bromsade stopp i ett vägbyte, motorn startade först efter några försök och Stig-Olovs ledning ökade snabbt till 12,3 sekunder.

Båda Mitsubishi Ralliart Swedens förare satte upp högsta fart. Kenneth för att jaga ikapp förlorade sekunder och Stig-Olov för att hålla undan för sin jagande stallkollega. Men Kenneth kom inte ikapp. Istället utökade Stig-Olov sitt försprång sträcka för sträcka. I klassiska I5-skogen var han 1,8 sekunder före Kenneth, på SS4 Kälom var han fyra sekunder före och på rallyts mesta klassiker, 24 km långa Husås-Andviken, utökade Stig-Olov sitt försprång med ytterligare 1,6 sekunder. Så inför dagens avslutande sträcka, en 30 km lång sträcka med mål i Hammarstrand, ledde Stig-Olov både EM-tävlingen och stora Grupp N-klassen med 19,7 sekunder. Men fyra kilometer från målet åkte den regerande svenska mästaren av. Han fastnade i snömassorna och tvingades bryta. Detta var dock första gången sedan Svenska Rallyt 1992, som Stig-Olov tvingades bryta på grund av en avåkning.

Kvar av Snow Rallys första SM-tävling var nu endast ett nytt specialprov på Östersunds Travbana. Kenneth Bäcklund var snabbast, 0,4 sekunder före Oscar Svedlund, som blev tvåa i Grupp N-klassen före Patric Carlsson. Nyköpings-föraren tvingades efter några sträckor skruva ner turbotrycket och ta bort responssystemet för att spara motorn eftersom topplockspackningen höll på att gå sönder.

Bröt gjorde tyvärr Sundsvalls Torbjörn Pahlin när infästningen till bakdifferentialen lossnade. Problem hade även Joachim Carlström från Kalmar. På den sista riktiga specialsträckan åkte han av och blev sittande fast i närmare en halvtimma.

7. Joachim Carlström, Gullabo RC, Mitsubishi Lancer Evolution V + 32.39,2

Söndagens SM-tävling, och den andra etappen av EM-tävlingen, innehöll sex specialsträckor och kördes i strålande sol och några plusgrader. Både Stig-Olov Walfridson och Torbjörn Pahlin kunde starta om och fick köra efter det övriga startfältet.

Söndagens SM-tävling blev en ny rysande klassiker mellan Mitsubishi Ralliart Swedens båda förare, Kenneth Bäcklund och Stig-Olov Walfridson. Ingen gång under dagen skiljde det mer än 4,1 sekunder dem emellan. Kenneth tog ledningen på dagens första sträcka med 3,9 sekunder och utökade den till 4,1 sekunder på nästa.

På dagens längsta sträcka, 24 km långa Torvägen, vände Stig-Olov på resultatlistan och tog över ledningen med 3,8 sekunder genom en mycket bra tid. Men Kenneth minskade Stig-Olovs försprång sträcka för sträcka. Inför sista sträckan, 22 km långa Hackås söder om Östersund, var Stig-Olovs marginal nere i ynka 0,7 sekunder. Men Kenneth körde 2,3 sekunder snabbare än Stig-Olov och ännu en gång blev marginalen mellan de båda Mitsubishi-förarna marginell, 1,6 sekunder.

Stig-Olovs avåkning under lördagen straffade honom även under söndagen. Solen gjorde de sista sträckorna lösare, särskilt för Stig-Olov som tvingades köra längst bak i startfältet.

Oscar Svedlund, som var tvåa i lördagstävlingen, åkte av redan på söndagens första sträcka och tvingades bryta. Torbjörn Pahlin bröt under lördagen, men startade liksom Stig-Olov om på söndagen. Pahlin körde fortare och fortare och på den sista sträckan var han bara fem sekunder efter Kenneth Bäcklund och tre sekunder efter Stig-Olov Walfridson. Pahlin blev därmed trea i söndagstävlingen före Patric Carlsson, som fortfarande tog det försiktigt med sin sjuka motor och som dessutom åkte av några sekunder på sista sträckan.

Missade du TV-sändningen kan du se reprisen
För er som missade TV-sändningen från Snow Rally sent på söndagskvällen finns det ytterligare en möjlighet. Reprisen av det 30 minuter långa programmet sänds sent på söndag kväll den 29 februari med början kl. 23:15 i SVT 1. Onekligen en något sen tid, men i gengäld får du garanterat se massor med Mitsubishi. Eller varför inte ställa in videobandspelaren. Sändningen från SM-premiären Bergslagsrallyt överraskade alla på TV-sporten med sina över 500.000 tittare, en imponerande siffra.

Nästa SM-tävling blir vinterns sista och körs i Umeå- och Vännäs-trakterna om två veckor.