Speedway

Dålig återväxt i svensk speedway

4:13 min

Svensk seniorspeedway är stark och det är den tredje största publiksporten i Sverige men återväxten är inte lika bra. Det finns bara drygt 50 licensierade juniorer i landet och antalet sjunker i de kommande årskullarna.

Trots fortsatta framgångar för seniorerna och en rad satsningar som gjorts och görs för att locka unga att börja och fortsätta köra speedway är finns det just nu få juniorer i Sverige. 

Inför säsongen 2012 finns totalt 52 licensierade speedwayförare mellan 16 och 21 år.

– Tyvärr är det en vikande trend bland juniorena och vi måste bygga på underifrån annars tar det slut , det är tråkigt men sant säger Valsarnas lagledare Micke Lindh till Radiosporten

De svenska reglerna föreskriver att ett skall finnas minst en svensk junior med i varje lag i varje elitseriematch.  I år är det förare födda 1991 och senare som räknas som juniorer. Det skiljer en del mellan kullarna. Förare som är födda 1990 fick förra året användas som juniorer och där fanns etablerade förare som Kim Nilsson, Simon Gustafsson, Ludvig Lindgren och Linus Sundström. De räknas i år som seniorer och lämnar ett tomrum bakom sig.

– Vi hade en väldigt bra kull i de som är födda -90 och även 91-kullen är bra men inte lika, men sedan är det tunt. Nu måste vi ta hand om de unga förarna och låta dem få åktillfällen säger Hammarbys lagledare Anders Fröjd till Radiosporten

Det ser bättre ut bland förarna som är födda 1994 som Victor Palovaara som kör för Valsarna. Trots att han bara är nyss 18 år fyllda har vara kört i elitserien ett par år och håller med om att det är svårt att hävda sig som tonårig speedwayförare:

– Det är tufft men det gäller att göra sitt bästa, ha kul och se hur långt det räcker säger Victor Palovaara. Det är främst svårt med den mentala biten.

Victor har tagit hjälp av förra höjdhoppstjärnan Stefan Holm som mental coach för att bli bättre

– Han har lärt mig att tänka rätt och få en vinnarskalle.

För förare som inte längre räknas som junior gäller det antingen att vara så bra att de tar en plats i laget ändå eller söka sig ner i seriesystemet för att den vägen ta sig tillbaka.

– Allsvenskan är väldigt bra i Sverige och att bli heatledare där ett par år kan vara en väg och komma tillbaka till eliten säger Anders Fröjd som också kan tänka sig att göra som i Polen och kvotera in två juniorer i varje lag.

Ett förslag finns också att till nästa säsong bestämma att det förruttom en svensk junior skall finnas minst två svenska förare till i varje elitserielag. Det förslaget kommer diskuteras under året och beslut tas i höst.