Bodin gör comeback i X-Games

Uppdaterad
Publicerad

På träning inför X-Games för elva månader sen kraschade han så illa att han fick frakturer på fem av sju nackkotor. Nu är skoterstjärnan Daniel Bodin mirakulöst tillbaka igen. Och på väg att tävla igen i X-Games som avgörs i slutet på januari.

För två år sen vann han två guld i X-Games och visade upp trick som fick dom mest luttrade att hänföras. Mer spektakulära och våghalsiga hopp hade inte uppvisats tidigare på snöskoter.

En mycket riskfylld sport. Minsta misstag kan få allvarliga konsekvenser.

Det var precis vad som hände för Daniel Bodin i Minnesota för ett knappt år sedan. På träning i en hoppgrop, fylld med skumgummi, gick allt fel i ett hopp. Han fick skotern, som väger drygt 200 kilo, över sig. Han bröt nacken på flera ställen och fördes med helikopter till sjukhuset i Minneapolis.

Läkarna befarade en förlamning

Först befarades att Daniel Bodin skulle bli förlamad. Men han hade otrolig tur. Alla nervtrådar var inte helt av. Och efterhand återfick han rörligheten. En stålställning fixerade hans huvud i tre månader.

-Jag frågade redan på sjukhuset när jag kunde börja köra skoter igen, berättar Daniel Bodin. Läkarna tittade på mig som att jag inte var riktigt klok. I bästa fall kanske du kan puttra runt lite försiktigt om två år berättade de för mig.

Men redan nu är han alltså tillbaka igen.

SVT Sport träffade honom i Sundsvall på sista, viktiga, träningen inför avresan till USA. I drygt tio minusgrader testar han olika hopp som han tidigare klarat. Före olyckan.

Pressat tidsschema

-Jag har tyvärr inte så mycket tid på mig. Det gäller att hitta på nåt nytt också till det är dags att tävla. De trick jag vann guld på för två år sen... räcker knappast till seger nu. Men jag kommer nog överraska med några oväntade saker, skrattar han.

Den 24 januari inleds X-Games i Aspen, Colorado. Och evenemanget kommer att sändas i SVT Play.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.