Annons

Annons

Annons

Tredje raka för Adam

Syskonen Renheim kom till SM-finalen med målsättningen att ta dubbla guld till familjen.

Adam infriade förväntningarna, medan Marica tog silver.
– Jo, det gick bra, konstaterar Adam med sin lugna Limadialekt.

Med två raka SM-guld i bagaget samt att Renheim nyligen försvarade sitt VM-guld från i fjol, så fanns det bara en sak för Adam när han for till Älvsbyn.
– Det är klart man kör för att vinna, det gör jag alltid.

Och vinner gör han, gärna och ofta. Så till den milda grad att Limasonen imponerat stort på Ski-Doos representanter.
– En storboss från Kanada var faktiskt här och kikade. Sedan jag började köra för Ski-Doo, har jag levererat två SM-guld och två VM-guld. Det var länge sedan Ski-Doo vann något innan dess, så han var jättenöjd.

Den långväga representanten för skotertillverkaren fick verkligen se en Adam i högform. 24-åringen vann samtliga tre finalheat övertygande.
– Det var en ärlig seger, man behöver inte diskutera om det var rättvist eller inte när man vinner alla tre finalerna, konstaterar han nöjt.
Det var en tuff och krävande SM-bana i Älvsbyn.

– I första heatet fick jag en halvbra start och kom iväg som femma, sexa. Jag kom upp till tredje, men blev fast där ett tag. Till slut tröttade jag ut dem och vann med sex sekunder.
I de två andra var det inget snack, Adam tog starten och höll ledningen in i mål.

Renheim vann före totaltvåan Oskar Norum, Umeå AK, och trean Nisse Kjellström, Team Walles.
Adam var den ende dalaföraren som hade kvalificerat sig för SM-finalen i Pro Open. I Pro Stock kom Borlänges Roger Karlsson sexa och Moras Oscar Hedman elva. Lingheds Dennis Jonsson blev 14:e.
Guldet i Pro Stock gick till Elias Ishoel, NMK Oppdal.
Om Adam stod i en klass för sig, var det desto tajtare i kampen om damguldet. Hemmatjejen Elina Öhman hade placeringarna etta, etta, och tvåa medan Marica hade två andraplatser plus att hon vann sista finalen.

– Jag var precis bakom Elina i de båda heaten hon vann. Tråkigt att förlora när man är så nära, men det har varit en lång säsong och det känns ändå okej.
Marica har dominerat totalt när hon den här säsongen kört i USA, men mot Elina fick hon ge sig. Älvsbynföraren blev för övrigt historisk världsmästare då hon den 8 mars vann det första VM-et för damer.
– Skönt att jag kunde vinna sista heatet i alla fall, konstaterar Marica som nu fick sin treåriga guldsvit bruten.

Två dalaåkare till hade kvalificerat sig till damfinalen i Älvsbyn. Helene Hjelm, Mora MK, slutade nia, medan Elvira Lindh, Borlänge SSK, blev elva.
Under söndagen kördes Sverige Cup-finalen. Bästa dalaresultatet gjorde Lingheds Ludwig Gustafsson, som blev tvåa i ungdom 12–14 år.

Jörgen Wåger/DT
jorgen.wager@dt.se

Limaförarna Marica Renheim tog silver medan brorsan Adam försvarade SM-gulden från 2012 och 2013. Foto: Ronja Renheim