Många politiska turer kring Järfälla gokartbana. Foto: Laura Leyshon-Thuresson /Bildbyrån

Gokartbanan hade kunnat räddas

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring den hotade gokartbanan har varit många. De tre kommunerna som ingår i Sollentuna Häradsallmänning, som äger marken där banan ligger, har lämnat motstridiga besked flera gånger och nu har de även olika åsikter om varför de inte hittat en lösning.

Gokartbanan har varit nedläggningshotad i flera omgångar och Sollentuna Häradsallmänning som äger marken har sagt upp avtalet med Järfälla Motorklubb fr.o.m. nyår eftersom man vill tjäna mer pengar på marken som är eftertraktad av flera företag.

Ändå kom det nyligen signaler från Stockholms stad, Järfälla- och Sollentuna kommun som äger 70 procent av häradsallmänningen, att man ville behålla gokartbanan och häradsallmänningen kom med ett förslag till en lösning förra veckan.

Kommunerna kunde inte enas

Förslaget gick ut på att Järfälla kommun skulle arrendera marken för 2,5 miljoner kronor om året istället för 360 000 kronor, vilket motorklubben som driver banan tidigare betalat. Kommunerna skulle gå ihop för att betala Järfälla som sedan skulle hyra ut marken billigt till motorklubben.

Men enligt Järfälla kommun kunde inte kommunerna enas om hur länge avtalet skulle gälla, man missade deadline och det blev inget avtal.

Hade kunnat enas

Men nu går kultur- o fritidsnämndens ordförande i Sollentuna kommun, Magnus Ramstrand (KD) ut och säger att Stockholms stad och Sollentuna kommun visst gick Järfälla kommun till mötes när det gällde avtalets längd, om än dagen efter deadline, men att Järfälla menade att det var för sent.

– Vi från Sollentuna kommun är positiva till en lösning och det tror jag att Stockholm också är. Kanske är det något annat i bakgrunden  som strular när det gäller Järfälla kommun, säger Magnus Ramstrand.

SVT Stockholm har sökt Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande Järfälla kommun, för en kommentar utan att lyckas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.