Foto: SVT

Nytt sätt att mäta buller på Anderstorps motorbana

Uppdaterad
Publicerad

Bygg- och miljönämnden i Gislaved har beslutat om ett nytt sätt att mäta bullret på Anderstorps motorbana. I stället för att mäta maximal ljudnivå tillämpas ekvivalent ljudnivå, vilket innebär att man mäter ett medelvärde för bullret under en timma.

– Det här tror vi blir mer rättvisande, man mäter det totala bullret och inte enbart topparna, säger Niclas Palmgren (M) ordförande i Bygg- och miljönämnden i Gislaveds kommun.

Detta sätt att mäta kommer att göras under en två år lång prövoperiod. Efter det görs en utvärdering och ett nytt beslut fattas.  En anledning till att beslutet med denna typ av mätning togs är att motorbanan har investerat i teknik som gör det möjligt att mäta ljudnivån på detta sätt.

Balanserat beslut

Nämnden beslutade också att banan får bedriva tävlingsverksamhet och andra större arrangemang med en högre bullernivå under 28 dagar och sex kvällar. Det beslutet följer i stort sett tidigare beslut av Länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen. Skillnaden är att tolv dagar med en lägre bullernivå har lagts till.

– Vi har försökt att balansera tre parter; motorbanan, de boende och besluten i Länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen och tycker väl att vi har gjort det på ett bra sätt, säger Niclas Palmgren.

Utöver detta tillåts verksamhet i 150 dagar med ljudnivåer som inter överskrider Naturvårdsverkets riktlinjer, samt 75 dagar med mycket lågt ljudnivå.

Parterna har tre veckor på sig att överklaga beslutet, men Niclas Palmgren hoppas att så inte blir fallet.

– Jag hoppas att man kan avvakta lite.

Bör ansöka om tillstånd

Bygg- och miljönämnden beslutade också att Gisletorp Lokaler AB ska ansöka om tillstånd för verksamheten innan årsskiftet eftersom verksamheten har en betydande miljöpåverkan.

– För att få ett tillstånd görs det djupare analyser än vad som görs vid en anmälan. Och det tycker vi att man ska göra när det gäller den här verksamheten, säger Niclas Palmgren.

Tillstånd ges av Miljöprövningsdelegationen, men det är något som kan ta tid.

– När det gäller banan i Mantorp är det en process som har hållit på i 4-5 år och ännu har de inget tillstånd, säger Niclas Palmgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.