Sebastian Vettel tog pole position på hemmaplan Foto: Bildbyrån

Vettel i pole position på hemmaplan – slog banrekord

Uppdaterad
Publicerad

Det är fördel för VM-ledande Sebastian Vettel inför Tysklands GP i formel 1 på Hockenheim.

Vettel tog pole position – och satte banrekord – inför en fanatisk hemmapublik samtidigt som värste konkurrenten Lewis Hamilton fick problem med bilen.

Mercedesföraren Hamilton får starta söndagens tävling från 14:e startruta sedan VM-tvåan tvingades parkera bilen i slutet av passet. Hamilton kom lite utanför banan i en kurva och måste ha skadat bilen för direkt rapporterade han över radion att bilen inte att gick att växla. Teamet svarade med att beordra honom att stanna bilen omedelbart.

Hamilton, som ligger åtta poäng efter Ferraris Vettel i VM-tabellen, såg närmast chockad ut när han klev ur bilen.

Ericsson till andra kvalrundan

Marcus Ericsson tog sig vidare till andra kvalrundan, Q2, men där tog det stopp. Ericsson var sist av de 13 förare som kom ut till start – Daniel Ricciardo startar sist i söndagens race eftersom han bytt motor – efter att ha orsakat ett avbrott i kvalet sedan han sladdat av banan och dragit upp en massa grus på banan. Ericsson kunde dock slutföra kvalet, men fick inte till något perfekt kvalvarv

– Jag är lite besviken. Målet var att ta sig till Q2 men väl där vill man förstås till Q3 också. Och Q2 var inte perfekt. Men jag har en bra startposition, säger Ericsson till Viasat.

”Möjlighet att välja däck”

Svensken är dock positiv inför söndagens race.

– Att starta precis utanför topp-10 kan vara bra. Det ger möjlighet att välja vilka däck jag vill starta på, säger Marcus.

Ericssons stallkamrat Charles Leclerc gjorde på nytt ett bättre kval än Ericsson och tog sig till den avslutande kvalrundan där han slutade nia. Vettel satte banrekord på tiden 1.11,212 och var två tiondelar snabbare än tvåan Valtteri Bottas, Mercedes, och med Kimi Räikkönen, Ferrari, som trea.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.