Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW vann i Formel E – på första försöket

Formel E-säsongen 2018/2019 är i gång. Med regn i den saudiska öknen och BMW-seger på första försöket.

Första deltävlingen av 13 av Formel E säsongen 2018/2019 kördes i Ad Diriyah, Saudiarabien i helgen, ett lopp som bjöd på flera utropstecken. Ett av dem var ett högst oväntat regnväder som limiterade träningen drastiskt då delar av banan var okörbar.

Det var även första gången vi fick se de nya bilarna i aktion, bilar som är starkare, snabbare och uthålligare än tidigare. Något depåstopp för bilbyte görs inte längre och loppet håller på i 45 minuter plus ett varv. Som tidigare körs träning, kval och lopp under en och samma dag.

Nytt var även Attack Mode där föraren två gånger under loppet får möjligheten/tvingas lämna idealspåret på given plats för att hämta upp extra 25 kW i kraft (33,5 hästkrafter). Fler förare valde att göra så när säkerhetsbilen var ute.

Loppet vanns av Antonio Felix Da Costa, BMW i Andretti Motorsport. I och med det segrade BMW under sitt premiärlopp som fabriksteam i serien, ett samarbete med Andretti-stallet har man dock haft sedan tidigare – dock utan seger.

Tvåa kom den regerande mästaren Jean-Éric Vergne i en DS Techeetah och trea Jerome D’Ambrosio i en Mahindra. Sämre gick det för D’Ambrosios stallkollega Felix Rosenqvist som gjorde ett tillfälligt (sista?) inhopp i serien

. Ett tekniskt fel gjorde att han satte sin bil i muren med en kraft av 21G under kvalet. Han klarade sig emellertid oskadd och startade i loppet från ruta 17 men samma fel uppstod och han tvingades bryta tidigt efter att ha plockat tre placeringar.Nästa lopp i Formel E-serien går i Marrakesh den 12 januari.