Motorsport

Laddar för folkracefest

Motorsport På lördag har Skillingaryds motorklubb folkracetävling i Föreberg utanför Åker. Ett rekordstort startfält gör upp i årets smålandspremiär. 

Joakim Blansch har gjort det sista med bilen han ska tävla med på lördag.

123 förare har anmält sig till premiärtävlingen för året vid folkracebanan i Föreberg på lördag. Så många tävlande i en folkracetävling har den arrangerande klubben inte haft i modern tid.

I garaget i Åker laddar Joakim Blansch. Han kommer att vara en av fem hemmaförare som ska försvara SSMK-färgerna. Han har köpt en Saab 900 som nu är i bästa skick.

– Jag är riktigt nervös, otroligt kul att få köra på hemmaplan, säger Joakim Blansch som för fem år sedan stod som vinnare av A-finalen vid klubbens hösttävling.

I klubblokalen under tisdagskvällen gjordes de sista administrativa förberedelserna. Karin Nyberg, Anton Geijersson och Pia Thulin ordnar funktionärsinstruktioner, startkuvert och domarpärmarna iordningställs. Inne på kontoret sitter Linda Christensen och ser till att resultatsystemet fungerar korrekt, för på lördag får inget krångla.

– Det blir fartfyllt med ett startfält som vi inte haft modern tid. Glädjande är att vi har ökat mest i juniorklassen. Vi har 27 stycken juniortjejer och killar på startlinjen. Vi har fem hemmaförare som vi hoppas mycket på förstås. Ett gedigert arbete har alla gjort ute på banan nu när vintern släppt sitt grepp. Alla funktionärer som kommer och hjälper till på lördag kommer att göra ett fantastiskt jobb, det vet vi, säger Pia Thulin som både är ordförande för motorklubben och tävlingsledare för ”Vårfajten” på lördag.

Förberedelser i klubblokalen. Från vänster tävlingsledaren Pia Thulin, depå- och miljöansvarig Anton Geijersson, sekretariatsansvariga Karin Nyberg och Linda Christensen som ser till att tävlingen får ett resultat

– Jag sitter uppe i speaktertornet med resten av tjejerna och vi håller koll på heaten, kör resultat, ser till att alla får rätt poäng och vilka som slutligen kommer att gå till final, säger Karin Nyberg som är sekretariatsansvarig.

– Roligt att det är så många anmälda. Jag är egentligen sugen själv att köra, men häromdagen stängde tjejerna möjligheten till efteranmälan så jag får vara funktionär istället, säger Anton Geijersson. Han har miljö- och depåansvaret på lördag och i klubben jobbar han som folkraceansvarig.

Smålandscupen, som ”Vårfajten” ingår i, är ett distriktsmästerskap för folkrace. Klassen senior gäller för det året man fyller 18 år. Junior det året man fyller 15 till och med året man fyller 17. Damer och veteraner slås samman i en klass där man ska ha fyllt 50 i veteranklassen och i damklassen gäller det år hon fyller 18 år.

Ett 70-tal funktionärer finns på besiktning, anmälan, banans posteringar, startplattan, lottningsfållan, sekretariat och sist men inte minst bärgarna med sina jeepar och rullargruppen som har till uppgift att dra loss de bilar som kört i sandfållorna. Stabila grabbar med traktorer och hjullastare finns också till hjälp när tävlingsbilen inte fungerar längre och ser över så banan är i bra skick.

– Vi hoppas på bra väder och att många vill och hejja fram sina favoriter, avslutar tävlingsledaren Pia och plockar i startnumret till junioren med nummer 126.

Folkrace kör med ljusstart där sex bilar står i bredd på startplattan. Tre varv ska köras i varje heat varav ett i banans alternativspår. Först i mål får mest poäng. De som under dagen samlat ihop flest poäng under tre omgångar kommer att få köra final under eftermiddagen. Samtliga folkracebilar är till salu efter tävlingen, till ett pris av 8 000 kronor, oavsett vad som finns under motorhuven. Via ett anbudssystem dras lotten på bilen som då kan få en ny ägare på lördag kväll.

Smålandscupen i folkrace är en öppen cup inom smålands gränser. Cupen, som innehåller sex deltävlingar under året startar i Skillingaryd på lördag och avslutas i Kalmar i oktober månad.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *