F1-bloggen: Internt krig mellan Ferrariförarna?

Håller det på att bli ett internt krig mellan de två Ferrari förarna Sebastian Vettel och Charles Leclec, undrar Fredrik af Petersens.

I Belgien skulle monegasken Charles Leclec gett Seb draghjälp i kvalet men gjorde det inte. Han vann loppet och tysken fick nöja sig med att bli fyra efter ha släppt förbi Charles.

På Monza skulle de ha varit tvärtom i kvalet men Charles körde sitt eget kval och i loppet gjorde tysken ett dumt misstag och fick stryk igen av sin stallkamrat.

Många italienska journalister skriver att Sebs storhetstid är över och att Charles skall få ta över hans plats som nr 1 i teamet.

Leclerc är trots sina unga år diplomatisk.

– Teamarbetet fungerar perfekt, säger han.

– Vi har hittar den rätta kompromissen mellan kamp på banan och gemensamt arbete för att förbättra bilen samt arbeta för teamet.

Många tvivlar dock. Charles har flera gånger visat att han är en stor talang och hans självförtroende har växt med varje lopp. Och lite förnedrande måste det ha varit för den fyrfaldige mästaren när han får order om att släppa förbi sin mycket yngre kollega i loppet i Belgien.

Under loppet blev tyskens uppgift också att hålla Lewis Hamilton bakom sig för att hjälpa Charles att komma ifatt efter sitt depåstopp.

Charles har flera gånger sagt att så fort han sitter i bilen vill han slå alla, inklusive Sebastian, och att han tänker likadant.

– När vi har våra möten delar vi all information och pratar gemensamt om allt. Jag tror att vi har ett bra förhållande.

Sebastian fick frågan vad som är den stora skillnaden i förhållandet mellan Kimi Räikkönen och Leclerc.

– Fler ord, blir det snabba svaret.

– Och jag är inte överraskad att han är så bra.

Charles, som efter bara 13 lopp för Ferrari vann sin första seger, är också tifosis nya gunstling. Varje gång som han kör ut ur depå jublar alla på läktarna och viftar med den välkända röda flaggan med den svarta hästen som stegrar sig.

– Vi arbetar med och inte mot varandra och det är bra så annars hade det bara varit ett slöseri med energi, säger Sebastian.

Förra året gav han Kimi Räikkönen draghjälp så att finländaren fick pole position på de snabba banan. Något som retade tysken för han hade trott att det skulle vara tvärtom. Ferrari har bestämt att förarna skall turas om att hjälpa varandra.

Det råder ingen tvekan om att Leclerc hotar Vettels position som teamledare även om alla inblandade uttrycker sig politiskt helt korrekt för att inte öka på spekulationerna. Skulle Seb åka på ett nytt nederlag i loppet på Ferraris hemmplan kommer kravet på att de två skall byta plats i rangordningen att öka.

Den italienska läkaren Ceccarelli från Formula Medicine säger i en intervju med motorsporttotal att Leclerc är redan nu mentalt starkare än Lewis Hamilton.

– Vi arbetar mentalt med unga förare, de kommer till oss när de är 13, 14 år, och Charles är uppvuxen med oss.

Formula Medicine tränar förarna inte bara mentalt utan också fysiskt och ger dem individuella träningsprogram.

– Det räcker inte med att ha talang och vara snabb. Man måste arbeta hårt får att hitta gränsen och man måste offra mycket. Vad de måste lära sig är saker som händer när man inte har hjälmen på sig. De spelar en stor roll så den mentala träningen är mycket viktig.

– Många förare har talang  men är för lata för att arbeta med sig själv. De tror att deras talang räcker men det är helt fel och det märks när de kommer till f3 eller senast f2. Å andra sidan finns det förare med liten talang men som med hårt arbete kan kompensera det.

Hur ser framtiden i F1 ut?

– Det kommer att bli en duell mellan Max Verstappen och Charles Leclerc.

– De två är den bästa blandningen av allt. Talang, de är snabba, tänker med hjärnan, är motiverade och målmedvetna.

Ceccarelli förklarar när man är ung behöver hjärnan mycket energi och senare lär man sig att automatiskt optimera förbrukningen.

– Även om Charles är ung har han lärt sig det och är i hjärnan fem eller sex år äldre än sin egentliga ålder.

I Bahrain kunde monegasken vunnit sitt första lopp men motorn krånglade i slutet och det blev istället en tredje plats.

– Jag var otroligt besviken och min mentala styrka vardå också min största svaghet. I dag har jag känslan det är kanske min starkaste sida och jag kan koncentrera mig på mitt arbete utan att slösa bort en massa energi.

Vad säger Ceccarelli om Sebastian Vettel? Han har ju gjort många fel.

– Han står under press och många är kritiska. Men vi får inte glömma att han vunnit titeln fyra gånger och är fortfarande en av de bästa.

Italienaren säger att ingen människa är perfekt men tror inte att Vettel behöver en psykolog. De hjälper bara människor som är svaga.

– Sebastian är inte svag. Tvärtom. Men man kan kanske man optimera sättet som hans hjärna arbetar. Man kan förbättra hur man arbetar under stress och tryck.

På söndag körs Singapores GP. Klimatet har varit mycket torrt i flera månader och efter inrådan från hälsoexperter har regeringen bestämt att ta till mycket ovanliga metoder för luftföroreningen är hög.

Experterna säger dock att det just nu råder ingen fara för varken förare eller befolkningen. Man kollar luften fotlöpande och eventuella förändringar till det sämre kommer att meddelas på loppets websajt, appar i mobilen och de stora tv skärmarna runt banan.

På flera platser kommer det för säkerhets skull placeras stationer med första hjälp och med bland annat N95-masker för de som eventuellt påverkas av till exempel andningsnöd.

– Situationen med smogen kan ändras snabbt. Inte bara från en dag till nästa utan också timme efter timme, säger en talesman för loppet.

– Så därför är det omöjligt att förutse hur det kommer att vara under helgen.