Motorsport

Felix Rosenqvist vann i USA

Motorsport Felix Rosenqvist vann helgens andra av två tävlingar i indycar i USA.

[6/6]

Felix hade en tuff strid med mexikanaren Patricio O’Ward men lyckades hålla undan och vinna med knappt tre sekunders marginal. Avståndet till trean Alexander Rossi från USA var 8,6 sekunder. Fyra blev en annan svensk, Marcus Ericsson som var distanserad med drygt 14 sekunder.

Noteras kan att Felix  på näst sista varvet passerade ledande O’Ward och tog därmed sin första seger i indycar.

– Det känns helt otroligt att äntligen få vinna ett indycar-race, säger Felix Rosenqvist. Det här är en dröm som går i uppfyllelse, ett av mina absolut största mål. Jag har varit på pallen tidigare, men det var en seger som saknades och nu har vi äntligen nått dit. Stort tack till mitt team, Chip Ganassi Racing, för en fantastisk bil och en dag jag aldrig kommer att glömma.

Rosenqvist kunde därefter dra ifrån O’Ward på den sista rundan, och inkassera en förlösande första seger i den högsta divisionen av amerikansk formelbilsracing. Den 28-årige Värnamosonen underströk också sin fart i racet genom att sätta loppets klart snabbaste varv.

Segern är den första för en svensk förare i indycar sedan Kenny Bräck vann i Mexiko City 2002, för 18 år sedan.

I det första av de två lopp som kördes under dubbelhelgen på Road America var Rosenqvist också på väg mot ett framskjutet resultat, men föll tillbaka med tekniska problem och klassificerades på 18:e plats. Det första racet vanns av Scott Dixon, som tillsammans med Rosenqvists seger i lopp 2 nu ser till att Chip Ganassi Racing alltjämt förblir obesegrade så här långt den här säsongen.

Rosenqvists seger på söndagen kom trots en stökig inledning av loppet, där han tilldelades en hård smäll från en avåkande Graham Rahal på det första varvet. Sammanstötningen skadade Rosenqvists bil och försvårade framför allt för hans team i samband med depåstoppen.

– Vi har jobbat så hårt för det här och den här segern vill jag tillägna mitt team på bil nummer 10, fortsätter Felix Rosenqvist. De har jobbat så hårt och de fick slita som djur för att få däcken av bilen i depåstoppen idag. Vi hade en skada på bilen efter smällen på första varvet, så grabbarna gjorde verkligen en hjälteinsats i depån. Vi har varit så nära så många gånger tidigare, men nu – äntligen! Det här betyder oerhört mycket för mig och jag värderar detta som något av det absolut största i min karriär.

I och med dagens seger avancerar Felix Rosenqvist, som innan dagens triumf haft en problemfylld inledning på årets säsong, till åttonde plats i förarmästerskapet.

Serien fortsätter med full intensitet om bara några dagar, med två nya lopp inplanerade under ytterligare en dubbelhelg på Iowa Speedway den 17–18 juli.