Rally

Stark fabriksdebut av Solberg

Endast 0,9 sekunder skilde Oliver Solberg från klasseger i sin debuttävling som fabriksförare för Hyundai på lördagen. 19-åringen slutade på en tredje plats totalt i finska Arctic Lapland Rally. Endast hemmahoppet Teemu Asunmaa lyckades hålla unge Solberg bakom sig i iskalla Rovaniemi i R5-klassen.

Toyota-föraren Juho Hänninen vann inte helt överraskande rallyt, men han hade fördelen med att köra en fullspäckad WRC-bil med cirka 100 hästkrafter starkare motor. Finländaren var snabbast på sex av sju specialsträckor men på rallyts femte sträcka var det Oliver Solberg som var snabbast av alla över den 25 kilometer långa sträckan. 19-åringen var alltså den enda som lyckades med den prestationen.

– Vi blev ganska förvånade över vinsten på den sträckan, vi startade tidigt i fältet och kände att vi förlorade mycket tid i den lösa snön men det var en trevlig överraskning vi fick vid målgången. Även om vi hade problem med intercom systemet i bilen så var vi den snabbaste R5-bilen den sista dagen. Resultatet är otroligt bra för att vara vår första tävlingen med nytt bilmärke, säger Oliver Solberg, som hade en försiktig start första dagen med positionerna 5-6-5.

Förutom en sträckvinst med den snabbaste totaltiden var Solberg och kartläsaren Aaron Johnston de snabbaste i sin klass på ytterligare tre specialsträckor. Det svensk-norska stjärnskottet tog den finska mästaren Asunmaa med över en halv minut sista dagen.

– Vi avslutar tävlingen starkt och var över 10 sekunder snabbare än närmsta R5-bil på den sista sträckan. Även om det bara var 0,9 sekunder fram till klassegern kan jag inget annat än att vara nöjd med debuten, säger Oliver Solberg.

Förra månaden tecknade Solberg ett tvåårigt kontrakt med regerande världsmästarna Hyundai Motorsport, redan nästa helg startar VM-säsongen i klassiska Monte-Carlo. Solberg startar där i WRC2-klassen, samma klass som norska Mads Østberg vann VM-guld i förra året.

Följande månad arrangeras för första gången en VM-tävling i Rovaniemi Finland, som tar över vinterrallyt från Sverige i år.