Svenska Motorsportprofiler

Sten 'Storken' Lundin 


Avliden: 2016-06-03
Wikipedia: Sten Lundin

1955 blev han den förste svensk i klassen 500cc vann ett Motocross Grand Prix utomlands (Imolabanan i Italien). Han vann totalt 24 Grand Prix-segrar. Blev världsmästare i Motocross 500 cc 1959 och 1961. Vann två lag-VM och flera SM.

Smeknamnet Storken fick han av en journalist.
- Det var ju så förr att man skulle ju ha ett smeknamn och efter en tävling i Skillingaryd så badade vi, och då fick en fotograf till ett kort där jag stod på ett ben, berättar han. Namnet Storken var fött.

Han blev sedan "Storken" med hela folket när han tilldelades Svenska Dagbladets guldmedalj (Bragdguldet).

Förutom motocross körde "Storken" bilsport mellan 1963-1966.

Sök: Google Bilder | Google Video | Youtube | Flickr | Instagram | Twitter

Mer info!