Svenska Motorsportprofiler

Harry 'Sputnik' Källström 


Född: 1939-06-30 i Södertälje
Avliden: 2009-07-13
Wikipedia: Harry Källström

Harry 'Sputnik' Källström började tävla 1957 nyss fyllda 18 år och med ett färskt körkort. Han fick låna bil av sin far, som 1952 blev Sveriges SM-segrare i tillförlitlighetstävlingar (tt) som det då hette.

Karriären gick i raketfart och han döptes snabbt efter den sovjetiska satelliten Sputnik, den tidens stora samtalsämne.

1958 kom han trea i en tävling i Nässjö, för att därefter komma tvåa i en tävling i Trollhättan som vanns av Erik Carlsson ("På Taket). När Harry sedan vann kommande tävling ansåg hans far att det var färdigtävlat för hans del och unge Harry fick överta sin fars kontrakt. Bilen som kördes var Volkswagen, och Sputnik vann SM 1959.

Vann 1976 sin enda VM-tävling.

Fyra SM-titlar, den första 1959. Vann RAC-rallyt 1969 och 1970. Blev Europamästare 1969.

Han vann RAC-rallyt två år i följd, 1969 och 1970, i en Lancia Fulvia. Safarirallyt körde han elva gånger, och en höjdpunkt i karriären var segern i Akropolisrallyt 1976, hans första vinst i en VM-deltävling. En annan den arabiska mästartiteln han tog tillsammans med Claes Billstam.

Harry ”Sputnik” Källström innehade Svenska Bilsportförbundets utmärkelse ”Stor Grabb”, nummer 15.

Sök: Google Bilder | Google Video | Youtube | Flickr | Instagram | Twitter

Mer info!