Svenska Motorsportprofiler

Rune SörmanderRune Sörmander var under 17 år en av svensk speedays bästa förare och han var trogen sitt lag i alla åren. Han blev individuell svensk mästare tre gånger, dessutom två i par. Som lagkapten ledde han sitt lag till fyra SM-guld. Han var bl.a. också individuell nordisk mästare två gånger, europamästare två gånger samt världsmästare i lag fyra gånger. Mest imponerande är kanske att han hade bästa förarsnittet i allsvenskan under sex år och också var högsta seriens bäste poängplockare under sex år.

Rune var eleganten som ett tag innehade inte mindre än 35 banrekord i tre världsdelar.

Rune tävlade för Smålandslaget Dackarna. Dackarna hade på Sörmanders tid (-50 och -60 talet) faktiskt två hemmabanor. Det Växjö (Räppe motorstadion) samt Målilla (gamla banan i samhället). Dackarna bytte långt senare namn till "Team Svelux", för att relativt nyligen döpa om sig till "Luxo Stars". Banan i Växjö är sedan länge nedlagd men Målilla är ännu hemmabana, om än flyttad utanför samhället.

/ Kalle Ekwall

Länkar
Förarinformation Rune Sörmander, SpeedwayHistory.com

Sök: Google Bilder | Google Video | Youtube | Flickr | Instagram | Twitter

Mer info!