Svenska Motorsportprofiler

Gunnar Nilsson 


Född: 1948-11-20 i Helsingborg
Avliden: 1978-10-20
Wikipedia: Gunnar Nilsson

Gunnar var den glade gamängen från Helsingborg, som slog igenom i racingvärlden på häpnadsväckande kort tid. Han började köra först vid 23 års ålder, 1972, i en Formula Vee som han bytte till sig av en kompis.

1975 hade han ett fabrikskontrakt med March för att köra i den engelska F3-serien. Han hade då ännu inte vunnit ett enda lopp i sin karriär. Det tog han igen nu och han vann det engelska F3-mästerskapet i stor stil och avslutade säsongen med att rada upp segrar även i Formula Atlantic.

Han blev därmed ett eftertraktat namn och fick anbud från flera F1-stall, bl. a Williams och McLaren, men skrev på för March igen för en hel F2-säsong och några F1-inhopp. Så kom 76 års säsong och Ronnie fick inte de pengar han skulle ha och ett redan ansträngt förhållande förvärrades och sprack.

Nu skedde, lite förenklat, ett byte så att Ronnie, efter säsongens första GP, lämnade Lotus och gick till March och Gunnar hamnade hos Lotus och F1. När helsingborgaren nu kröp ner i sittbrunnen på sin Lotus hade det bara gått fyra år sedan han gjort detsamma i sin första racerbil, den begagnade formula Veen på Knutstorp. Samtidigt kom Mario Andretti till Lotus och med dennes förmåga att utveckla bilar och enorma rutin, fick Gunnar en perfekt läromästare och stallkamrat.

Lotus blev bättre och bättre, och under året tog Gunnar sin första seger, i Belgien, och bl.a Jackie Stewart betraktade herr Nilsson från Sverige som en framtida världsmästare. Så skulle det aldrig bli, men det visade ytterligare på den talang med vilken han på så kort tid var på väg att erövra racingvärlden.

Text: Göran Larsson, Sportvagnssällskapet i Jönköping http://www.ssij.nu.
Copyright: Göran Larsson.

Länkar
Gunnar Nilssons Canserstiftelse


1973 - Super Vee (first full season). F2: 4th at Norisring

1974 - German Polifac F3 (March)

1975 - Brittisk Mästare i Formel 3 (March). Switched to Formula Atlantic at end of season - won last five rounds (Chevron)

1976 - 15 F1 GP (Lotus), 11 points, 10th. (3rd Spain, Austria, 5th Germany, 6th Japan). Sportscars (BMW 3.0 CSL): 1 win (Osterreichring) with D.Quester

1977 - 17 F1 GP (Lotus), 20 points, J8th. 1 win (Belgium). (3rd Britain 4th France, 5th Brazil, Spain)

1978 - Died of cancer in Charring Cross Hospital, London.Sök: Google Bilder | Google Video | Youtube | Flickr | Instagram | Twitter

Mer info!