Svenska Motorsportprofiler

Leif Helander


Officiell webbsajt: http://www.starkotter.se/
Klubb: SHRA Sundsvall


Leif började sin karriär med Hot Rod och en -55 Chevy Cab som han införskaffade 1965 som han sedan byggde om under några år innan han blev klar med den 1970 då han vann flera fina priser med den på utställning.

1976 skaffade han sin först riktiga racer, en T-23. CA Altered som satte fart på hans karriär på strippen.

Några år senare bytte han klass och det blev med en Monza Funny Car som han körde 1979 – 83 med olika lacker och motorer och här var det första gången det stod *Starkotter på bilen.

*Legenderna säger att Starkotter var en stor ledare i Sverige och Danmark tidigt på 1100 – talet.

1984 blev det en ny kaross och det en Saab som kom att följa teamet resten av tiden på banorna runt om i Europa och USA där Leif är välkänd och omtyckt. Saab karossen har sedan uppdaterats i samband chassi byten och i och med att man släppt nya modeller av bilen från fabrik vilket har blivit ett välkänt kännetecken för Leif och Starkotter teamet. 1984 blev Leif SM vinnare med sin Saab 83, Metanol Funny Car och då körde han ifrån en Nitro Funny Car.

Text och bild
Osmo Savikko, SMK SöderhamnSök: Google Bilder | Google Video | Youtube | Flickr | Instagram | Twitter

Mer info!